Despre parinti si despre copii - Psiholog Gabriela Born

Direkt zum Seiteninhalt

Hauptmenü:

Despre parinti si despre copii

Servicii
Sub acest titlu veti gasi articole in care voi aborda diferite teme interesante, sper eu, atat pentru parinti, cat si pentru copii.  Astazi voi scrie despre: „Ce inseamna un parinte bun?“ Sau mai bine zis, ce face, cum se comporta un parinte bun? Exista mai multe criterii, dintre care eu am selectat urmatoarele: Un parinte bun va incuraja autonomia copilului. Potrivit varstei, copilul are nevoie de o desprindere treptata de ajutorul parintilor.

Ca sa nu fim doar ascultati ci si intelesi, va trebui sa ne adaptam continuu metodele si exprimarile potrivit varstei copilului. Este normal pentru un  elev de ciclu primar sa se imbrace/dezbrace singur, sa-si tina lucrurile  in camera intr-o anumita ordine, sa ajute la pusul/stransul mesei,  samd. Imediat ce o sarcina a fost indeplinita este foarte important sa  oferim feedback pozitiv.
 
Exemplu: „Ma bucur ca ai ales sa-ti aduni cartile/jucariile imprastiate prin camera. In felul acesta vom avea timp sa jucam rummy.“ sau „Imi place ca ti-ai incalzit supa si ai mancat, inainte sa sosesc eu. Acum putem iesi in parc.“
Apoi, un parinte bun va solicita opinia copilului  in luarea diferitelor decizii care il privesc pe acesta. Desigur, asta  nu inseamna ca parintele va fi de acord cu tot ce doreste sau nu  copilul. Important este sa existe in familie o atmosfera democratica  versus una autoritara sau anarhica.

Exemplu: „M-am  gandit la ideea propusa de tine, sa te inscriem intr-un club de fotbal.  Ce zici, mergem marti, saptamana viitoare sa vizitam doua trei  cluburi?“ La fel de necesar este ca parintii sa poata tolera diferentele de opinie.
 
Exemplu: „Inteleg ca nu-ti place sa maturi curtea insa, in felul acesta ma ajuti sa am mai mult timp pentru a gati o prajitura.“
Tot un parinte bun , va intelege si respecta punctele de vedere ale copilului, fara sa il judece pentru ceea ce face.Eventual, vom anunta consecintele unui comportament nedorit.

Exemplu: „Pentru ca ultima data cand am mers impreuna la cumparaturi, te-ai comportat agresiv, am decis ca astazi voi merge singura.“
Acelasi parinte interesat de educatia copilului, il va incuraja pe acesta sa aiba o gandire independenta si orientata catre interior.  Copilul care are gandirea orientata catre interior va face fata destul  de bine presiunilor grupului, va sti sa refuze acele activitati sau  practici care ii dauneaza.
 
Exemplu: “De ce crezi ca nu e bine sa fumezi?“ sau „ Ce parere ai despre elevii care fug de la scoala?“

In final, un parinte bun nu este nici intruziv nici hiperprotector.  El observa starea de spirit a copilului si astepta sa se linisteasca  inainte de a avea o discutie lamuritoare cu el. Dupa cum, nici nu va  incerca sa evite toate piedicile pe care puiul le va intalni in  existenta sa.
Sper, ca aceste cateva aspecte, sa va fie de folos in viata de familie si va astept cu drag sa lamurim si altele.
 
Copyright Gabriela Born 2016. All rights reserved.
Zurück zum Seiteninhalt | Zurück zum Hauptmenü